USA Public

Vaihto-oppilaaksi USA:an?

Yhdysvaltoihin matkaava vaihto-oppilas siemailee kokemuksia amerikkalaisesta elämäntyylistä ja oppii sosiaalisten ihmisten keskuudessa kieltä ja arvokkaita vuorovaikutustaitoja. Tämä mahdollisuuksien maa tarjoaa laajan kirjon erilaisia paikkoja ja jokaisella vaihto-oppilaalla onkin edessään yllätys siitä, missä tuleva vuosi vietetään. Usein vaihtonuori asuu pienellä paikkakunnalla ja pääsee näin oppimaan Yhdysvaltain todellista kulttuuria tavallisen arkielämän keskellä. Sijainti voi olla esimerkiksi Texasin auringon alla ranchilla, Michiganissa suurten järvien luona tai Coloradossa korkeiden vuorien keskellä.

Vapaaehtoiset isäntäperheet ovat ylpeitä omasta kotimaastaan sekä taustoistaan ja heille on onni päästä jakamaan tätä tietoa eteenpäin vaihto-oppilaalle. Vaihtonuoren omasta puolestaan tulee kertoa, millaista elämää Suomessa vietetään. Aivan kuten Suomessakin, isäntäperhe on tukena kaikissa asioissa kuten arjen käytännön haasteissa. Yhdessä isäntäperheen kanssa koetaan niin normaalia elämää kuin juhlan hetkiäkin. Huolellisesta valmistautumisesta huolimatta väärinkäsityksiltä ei kuitenkaan aina voida välttyä, jonka takia molemminpuolinen avoin kommunikaatio on tärkeää. Vuosi ulkomailla uudessa perheessä on täynnä mahtavia kokemuksia, mutta vaihtovuoden onnistuminen on nuoren omasta asenteesta kiinni!

Amerikkalainen High School

Monelle nuorelle vuoden suurin juttu on koulu ja huikea ’High School Spirit’, mitä jokaisessa amerikkalaisessa koulussa tavoitellaan. Uusien ystävien kanssa vietetty ilta kannustamassa oman koulun joukkuetta amerikkalaisessa jalkapallossa onkin monelle vaihto-oppilaalle kokemus vailla vertaa. Yhdysvalloissa oppivelvollisuus on 12 vuotta, mistä syystä lukiokin on luotu kaikkia varten. Usein koulussa on tarjolla akateemisten aineiden lisäksi valinnaisia harrasteaineita kuten valokuvaus, kuoro, fitness, autoklinikka, elämänhallinta, kokkaus jne.

Koulun jälkeinen klubi- ja urheilutoiminta on mahtava jatko koulupäivälle ja mahdollisuus viettää aikaa ystävien kanssa. Vuoden aikana vaihto-oppilaan on mahdollista osallistua koulun tarjoamiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin. Yleisimpiä urheilulajeja kouluissa ovat amerikkalainen jalkapallo, maastojuoksu, jalkapallo (soccer), koripallo, jääkiekko, lacrosse, golf, yleisurheilu ja baseball. Urheilun lisäksi kouluilla on monesti myös oma bändi, teatteri- väittely-, tiede tai vuosikirjakerho. Jokaiselle löytyy siis jotain! Vaihtovuosi tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden tutustua johonkin täysin uuteen harrastukseen.

Vuoden aikana koulu ei ole iso osa vain sinun elämääsi, vaan koko kaupungin elämä sykkii yhdessä koulun kanssa. Koko paikkakunta kerääntyy sankoin joukoin seuraamaan koulun urheilutapahtumia, näytelmiä, paraateja jne. Koulun menestys ja oppilaat ovat koko kaupungin ylpeyden aihe. ”The High School Spirit” ei ole vain elokuvaa, vaan se on ihan aitoa todellisuutta USA:ssa. Ja nyt sinulla on mahdollisuus päästä kokemaan se! 

Ikäraja ja kielivaatimus

Kaudelle 2020 – 2021 voivat hakea aikavälillä 3.3.2002 – 1.9.2005 syntyneet nuoret. Hakijalla tulee olla riittävä englannin kielen taito, mikä mitataan kielitasokokeella.

Hakuaika

Hakuaika päättyy 15.3.2020.

Hinta ja sisältö kausi 2020 – 2021

SUN ohjelmamaksu 13 950 € / n.10 kk

Ohjelmamaksuun sisältyvät:

 • Ilmainen osalvaltio-, alue- tai lämpimien osalvaltioiden toive
 • Henkilökohtainen haastattelu
 • Kielitesti
 • Avustaminen opiskeluviisumin anomisessa
 • Viisumikulut
 • Valmennustilaisuus 
 • Vaihto-oppilaan SUN käsikirja
 • Koko vaihtovuoden kattava vakuutus
 • Menopaluulennot
 • Opiskelupaikka julkisessa koulussa
 • Isäntäperhe
 • Oma tukihenkilö eli aluevalvoja sekä paikallinen organisaatio ovat tukena koko vaihtovuoden ajan
 • SUN Diplomi

Ohjelmamaksuun ei sisälly:

 • matkatavaravakuutus
 • vaihto-oppilashakemukseen liittyvät kustannukset, rokotukset tai muut henkilökohtaiset kulut.